Boekenlijst: Jij bent een BADASS, Jen Sincero

jij bent een badass

In dit boek beschrijft Jen haar persoonlijke transformatie proces, haar zoektocht naar geluk en haar struggle om zich happy te voelen met zichzelf en haar leven. In haar zoektocht maakt Jen gebruik van verschillende methodes waar ze mee aan de slag gaat. Zoals vertrouwen in het Universum, dankbaarheid, mindfullness en de werking van je psyche. Het boek is dan ook een verademing als je denkt dat je de enige bent die struggelt en je af en toe afvraagt of je gek aan het worden bent ofzo! Uit de verzameling aan inspiratie en mogelijkheden die Jen beschrijft, kun je kijken wat er bij je past en daarmee aan de slag gaan.

Jen’s schrijfstijl is vlot, humoristisch en jeugdig van toon. Hierdoor leest het boek lekker weg! Ik heb meermaals hardop zitten grinneken tijdens het lezen. Jen maakt de materie luchtig en dit zorgt ervoor dat je in een positieve vibe wordt gezet. Ik merkte dat ik tijdens het lezen ook weer wat luchtiger naar mezelf en mijn leven ging kijken. Soms hebben we de neiging om te focussen op wat er nog niet goed gaat en lijkt de weg van persoonlijke ontwikkeling zwaar en serieus. Dit boek houdt het fun en dat is wat het wat mij betreft ook zou moeten zijn!

Inhoudelijk vond ik het niet het meest diepgaande boek dat ik heb gelezen over dit onderwerp. De verschillende invalshoeken en methodes komen kort aan bod. Jen verwijst eigenlijk naar een groot aantal andere bronnen en geeft een samenvatting van  die theorieën (Louise Hay, de kracht van affirmaties, the law of Attraction, moneymindset, Eckart Tolle etc). Het is dus handig als je een overzicht wilt hebben van wat er allemaal is. Ik zelf zit zo in elkaar dat ik graag precies wil weten hoe het dan zit en ook all-inn wil gaan als ik iets ga toepassen. Daarvoor is de informatie net wat te oppervlakkig.

badass you are a badass

De inhoud

Jen begint met uit te leggen dat het allemaal ergens vandaan komt. Er is een reden waarom je bent wie je nu bent en hoe je zo geworden bent. Naar aanleiding van levensgebeurtenissen, ontwikkel je overtuigingen om jezelf te beschermen. Maar die overtuigingen kunnen je uiteindelijk ook beperken en ervoor zorgen dat je steeds dezelfde patronen blijft meemaken. Terwijl dat is waar je nou juist zo graag vanaf wil. Om hier verandering in aan te brengen, is het allereerst belangrijk je bewust te worden van wat je heeft gevormd en van de overtuigingen die zich in jou hebben gevestigd.

Jen waarschuwt voor de ‘grote sluimerstand’. Dit wil zeggen je survival mechanisme dat er alles aan zal doen om verandering tegen te gaan en het bij het oude vertrouwde patroon te houden, ook al wil jij daar zelf nou net zo graag vanaf. Jen gebruikt in het boek meer van dit soort woorden, om de vaktermen uit de psychologie begrijpelijk te maken. In de rest van het boek behandelt Jen verschillende tools om tot verandering te komen.

Wat ik mooi vind, is dat in het hele boek een rode draad steeds blijft terugkomen en dat is: zelfliefde! Een nogal zweverige term als je het mij vraagt. Je wordt er de laatste tijd zowat mee dood gegooid, maar Jen slaagt er in dit boek in om praktische handvatten te bieden hoe je jezelf hierin kan trainen. Ze weet dezelfde boodschap steeds opnieuw, maar in verschillende vormen, vol liefde te brengen. Jezelf tof en ok vinden en dat centraal stellen in je leven is de basis voor geluk, omdat het in een klap de mening van anderen minder belangrijk maakt. Ik sluit me hier volledig bij aan!

Jen besteedt een hoofdstuk aan een van de meest actuele vraagstukken waar velen van ons mee worstelen in deze tijd: wat is mijn purpose? Waarom ben ik hier en wat staat me te doen? Ook hier weet Jen de zwaarte eraf te halen en praktische tips te geven. Zelf ben ik van mening dat het antwoord op deze vragen niet te vinden is in boeken of cursussen. Ik zie om me heen heel veel mensen rondlopen met deze vragen en het antwoord buiten zichzelf zoeken door programma’s te volgen, boeken te lezen of coaching te nemen. Als je het mij vraagt, ligt het antwoord in jezelf ligt en kan niemand dit voor je beantwoorden.

Dit boek kan je er wel bewuster van maken en de tools die genoemd worden, zoals meditatie, bewust worden van je gedachten, je intuïtie volgen, vergeving en dankbaarheid kunnen je helpen om op het juiste spoor te raken. Je zult echter zelf aan de bak moeten om de tools te implementeren in je leven en daar zie ik het vaak mis gaan. Je leest een boek, raakt geïnspireerd maar gaat vervolgens door in je oude patroon. Om dit soort boeken echt van meerwaarde te laten zijn, is het belangrijk de tools structureel toe te passen in je dagelijkse routine. Lees het boek daarom niet in 1x uit, maar pik er stukjes uit en neem de tijd om de oefeningen toe te passen. De kennis hebben is niet voldoende, je moet het gaan leven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *