Persoonlijke ontwikkeling, waarom eigenlijk?

netwerken

Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor taal. In mijn vakkenpakket zaten 4 talen. Ik heb na de middelbare school mezelf nog een taal aangeleerd door puur en alleen goed te luisteren, veel vragen te stellen en te oefenen.

Het mooie aan talen vind ik dat het je verbindt met andere mensen. Wanneer je op reis bent en je laat merken een paar woorden te spreken van de lokale taal, wordt dat meestal enorm gewaardeerd. Ik ben er meerdere keren door in de grootste avonturen beland, omdat locals het gesprek aangaan en er ineens meer contact mogelijk is dan de standaard toeristische woordenwisseling over het kopen van een souvenir.

Als we nu eens puur vanuit het talenoogpunt kijken naar het woord “persoonlijke ontwikkeling”. Wikipedia geeft de volgende definitie:

“het gebied van de persoonlijke ontwikkeling betreft alles rondom de ontwikkeling van het zelfbewustzijn, de identiteit, het eigen talent en potentieel, het vergroten van de kwaliteit van het leven en het realiseren van dromen en aspiraties. … het vergroten van het zelfbewustzijn. het vergroten van zelfkennis.”

Prachtige definitie… en een perfecte samenvatting van waar ik me in coaching mee bezig houdt. Maar het woord persoonlijke ontwikkeling op zich is toch nog steeds een breed containerbegrip. Als ik puur naar het woord kijk, zie ik vooral de samenstelling van twee delen: ont-wikkeling. Een mooie metafoor voor het proces van persoonlijke ontwikkeling. Het proces van jezelf uit de knoop halen.

We are all a work in progress

Zoals je een kluwe garen afwikkelt: met botweg eraan trekken raakt het alleen maar verder in de knoop… Je vast staren op hoe de draden in elkaar zitten helpt niet, je kunt de oplossing niet bedenken met je ratio. Je zult gewoonweg moeten beginnen. Stap voor stap de draad vastpakken, onderzoeken waar hij heen gaat, een gedeelte ontwarren, met aandacht en zorg, om vervolgens weer op een volgende knoop te stuiten….

Naast mijn interesse voor talen, ben ik ook altijd gefascineerd geweest door het menselijk gedrag. Persoonlijke ontwikkeling werd dan ook snel na mijn schooltijd het gebied waarin ik me ging verdiepen. En ik kan je zeggen, mijn persoonlijke proces kan ik best vergelijken met het ont-wikkelen van een bol garen. Of kerstlampjes, om maar in de sfeer van het seizoen te blijven.

Ik ben er nu jaren mee bezig en ik ervaar dat een never ending proces is, waarin ik steeds nieuwe lagen ontdek van mezelf. Super leuk, maar soms ook best vermoeiend en confronterend. Maar als ik nu terugkijk naar al die jaren, kan ik zeggen dat het echt de moeite waard is. Ik voel me zoveel rustiger, zelfverzekerder en gelukkiger dan jaren geleden.

To work on yourself is best thing you can do for the world

Een vriendin gaf me laatst het compliment dat ik van de vriendengroep toch wel degene ben die de grootste transformatie heeft doorgemaakt. En dat komt doordat ik bewust aan de slag ben gegaan met de levenservaringen die op mijn pad kwamen. Ik bleef geen slachtoffer, maar ik reflecteerde op mezelf en mijn eigen aandeel. Ik onderzocht waar ik invloed kon uitoefenen en hoe ik de situatie kon veranderen door zelf voor ander gedrag te kiezen. En ja, ik kan beamen dat ik nu een heel ander persoon ben dan 5, 10 of 15 jaar geleden.

Ik ken mezelf beter, waardoor ik ook beter keuzes kan maken die bij me passen. Ik weet wat ik wel en niet wil of kan. Ik durf hiervoor te kiezen. Ik geef minder om wat anderen daarvan vinden. Ik twijfel minder. Ik voel me energieker, vrolijker, lichter.

Om hier te komen ben ik constant met mijn persoonlijke ontwikkeling bezig. Met hulp van coaches en therapeuten, of gewoon zelfstandig. Door het lezen van boeken, het sparren met anderen en door tijd te nemen voor zelfreflectie. Er zijn ontelbare manieren om aan je ontwikkeling te werken. In een eerdere blog schreef ik al een recensie over het boek “you are a badass” van Jen Sincero. Dit boek beschrijft een aantal super handige tools. Ook “master your mindset” van Michael Pylarczyk is een van mijn favoriete zelfhulpboeken.

Consume less, practise more

Het ding met boeken lezen is echter, dat je daarna wel de tijd moet nemen om je inzichten te implementeren. Met alleen maar lezen kom je er niet. En dit zie ik vaak gebeuren: we lezen en lezen en lezen. Maar passen we het geleerde ook zelf toe? Of vertellen we anderen er enthousiast over en gaan ondertussen vrolijk door met onze oude patronen?

Mijn tip zou zijn om na het lezen van een boek of luisteren naar een podcast even een tijd niets nieuws te consumeren. Totdat je de inzichten die je eruit hebt gehaald ook hebt uitgeprobeerd in de praktijk. Het duurt even voordat een nieuw patroon is ingesleten. Sommigen zeggen 21 dagen, maar je hoort ook 90 dagen. In ieder geval vraagt het oefening, doorzettingsvermogen en tijd. Iets waar ik zelf ook nog aan moet werken, want ik ren soms ook nog van het een door naar het ander. Maar hey, I’m only human…..

Go do it, you Rebel

Maar HOE doe je dat dan, persoonlijke ontwikkeling? Om je daarbij te hepen, heb ik het Rebels Only Carddeck ontwikkeld. Het carddeck is een set van 40 fotokaarten waarmee jij op laagdrempelige en praktische wijze aan de slag kan met onderwerpen als wie ben ik? Wat wil ik nou echt? Hoe krijg ik grip op mijn gedachten of emoties? Geen zweverige boodschappen van de engelen. Maar nuchtere vragen die je aanzetten tot nadenken en zelfonderzoek.

In het Rebels Only Carddeck heb ik een aantal tools, inzichten en reflectie opdrachten verwerkt die mij persoonlijk erg hebben geholpen in mijn proces van mezelf ont-wikkelen. Met de kaarten kun jij zelfstandig of samen aan de slag. Trek een kaart en lees de bijbehorende boodschap en oefening in het instructieboekje. Ga erover in gesprek met anderen. Of zet ze in tijdens coaching van je klanten.

Ik heb ervaren dat de kaarten een mooie gespreksopener kunnen zijn in teamdagen en workshops. Om direct tot de kern te komen. Om verbinding en openheid te creëren.

Benieuwd naar de kaarten? Je kunt een gratis preview downloaden. Of lees meer en bekijk foto’s via: https://www.rebelsonlycoaching.nl/carddeck/

Bij bestelling van 1 carddeck, betaal je nu tijdelijk geen verzendkosten. Gebruik hiervoor de code: freeshipping
Wil je het carddeck graag doorgeven? Bij bestelling van 2 carddecks ontvang je nu 15% korting! Gebruik hiervoor de code: payitforward

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *