Wat ik heb geleerd van mijn f*ck ups (part one)

 

Heb jij spijt van je fouten? Of zie je ze als lessen?

Persoonlijk heb ik vrijwel nooit echt spijt. Natuurlijk zijn er een aantal dingen die ik anders zou hebben gedaan, als ik van tevoren zou hebben geweten wat het resultaat zou zijn. Maar hey…. als ik die fout nooit zou hebben gemaakt, zou ik de les ook niet hebben geleerd! Elke fuck-up heeft mij mede gebracht waar ik nu ben. En door zelf met de gevolgen van die fuck-up te hebben moeten dealen, zal ik die fout zeker niet nog een keer maken!

Regrets are just proof you followed your heart and tried something!

Als ik toen wist wat ik nu weet, zou ik in mijn jeugd veel meer hebben genoten van mijn vrijheid. Ik zou school wat minder serieus nemen en proberen om de remmen wat meer los te gooien. Ik was altijd nogal braaf en durfde niet goed buiten de lijntjes te lopen. Dat heb ik pas op latere leeftijd ontwikkeld, waardoor ik voor mijn gevoel ook veel lol en plezier heb gemist.

Ook zou zeker weten andere keuzes hebben gemaakt bij de koop van mijn eerste woning. Toentertijd viel ik voor de charme van een oud huis. Dat heeft me letterlijk hoofdpijn, veel stress en geld gekost. Maar door die ervaring, weet ik nu waar ik op moet letten bij een bezichtiging en zal ik in toekomst meer kiezen op verstand dan op gevoel.

Don’t be so hard on yourself! You’re wounds are not your responsability. You’re healing is….

Een fuck-up die ik, ondanks de blaren, meerdere keren heb begaan, zit op het vlak van relaties. Ik zeg hier boven wel zo makkelijk dat je na de les, de fout niet meer zal maken, maar met bepaalde patronen is dat niet altijd waar. Wanneer je een survival systeem hebt ontwikkeld in je jeugd, als reactie op gebeurtenissen die veel impact op je hebben gemaakt als kind, zet je dat systeem niet zo maar even ‘uit’. Ook al ervaar je jaren later dat je eigen gedrag niet meer wenselijk, of zelfs schadelijk voor je is. Een survival systeem van gedragingen is hardnekkig en je lichaam schiet letterlijk in de verdediging wanneer die oude pijn weer getriggerd wordt. Je kunt dan rationeel nog zo goed weten wat je anders zou willen doen. Je onbewuste gedrag is vaak sterker dan je mind.

De quote hierboven geeft het zo mooi weer: wees niet boos op jezelf als het niet direct lukt om anders te reageren. Ga aan de slag met een coach of therapeut om je oude pijn te helen. Want die gaat niet vanzelf weg! En dus blijft de les zich herhalen en blijf je diezelfde pijnlijke situaties aantrekken, totdat je de verantwoordelijkheid hebt genomen om er iets aan te doen.

Freedom is living your life from trust and faith, despite the struggles

De afgelopen periode strugglede ik met name op zakelijk vlak. Ik zat weer even in een fase van twijfel. Onzekerheid stak de kop op. Stemmetjes van “kan ik het wel?” of “stop er maar mee” werden steeds luider. Ik weet inmiddels dat dit erbij hoort. En dat in elke fase van het ondernemen, deze stemmetjes opnieuw naar voren komen. Ik weet ook dat ze niet DE waarheid spreken en dat ik niet naar ze hoef te luisteren. Mijn eigen coach noemt het zo mooi groeipijn. 

Ik vertrouw er dan ook op dat dit maar tijdelijk is. Ik voel diep van binnen dat er vanzelf weer duidelijkheid en inspiratie zal komen, als ik goed voor mezelf blijf zorgen. En dit vertrouwen voelt heel fijn. Ik kan me hier nu aan vasthouden doordat ik de afgelopen jaren veel inner work heb gedaan, waardoor ik nu stevig in mijn schoenen sta. Persoonlijke coaching en mindset werk. Ik heb mijn oude pijnen blootgelegd en aangekeken. En daardoor kan ik nu zeggen dat ik voorbereid ben op die ondernemers mindfucks en ze ook beter kan herkennen en ermee kan dealen.

Deze stap van inner work vergeten veel ondernemers vaak. Ze zijn enorm hard bezig om klanten te krijgen en hun business te laten groeien en investeren wel in een business coach om dit te bereiken. Maar vervolgens denken ze niet aan de keerzijde hiervan: namelijk de verantwoordelijkheid die erbij komt kijken als je business groter wordt en next level gaat. Kun jij dat mentaal dragen? Heb jij voldoende regie over jouw stemmetjes en twijfels om als persoon ook next level te kunnen gaan?

Vaak saboteren we onbewust de toestroom van nieuwe klanten en kansen, omdat we aanvoelen dat we nog niet klaar zijn voor wat dit van ons vraagt. Daarom vind ik investeren in een persoonlijke coach voorwaarde voor de groei van je business. Want jouw bedrijf kan pas groeien als jij als ondernemer dat kan ontvangen.

En dat proces gaat met vallen en opstaan. We hebben allemaal zakelijke f*ck ups begaan. Sterker nog, zonder de failures zouden er ook geen successen zijn. In deel twee van dit blog lees je meer over de f*ck ups die ik in het eerste jaar als ondernemer heb begaan en wat ik daarvan heb geleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *